In dit artikel bespreken we één van de oudste cryptomunten die in circulatie zijn: Litecoin. Wat is Litecoin? Wie is de oprichter en naar welke toekomst wordt gewerkt? Lees verder.
Is Litecoin het betaalsysteem van de toekomst?
“I believe that cryptocurrency will take over fiat currency and become the reserve currency.”
Charlie Lee, oprichter Litecoin
Charlie Lee is de oprichter van litecoin (afgekort LTC). Via zijn Twitter houdt hij zijn 1 miljoen+ volgers op de hoogte van de diverse ontwikkelingen die plaatsvinden bij litecoin. Charlie bezit zelf geen grote hoeveelheden litecoin meer, hier is hij zeer duidelijk in geweest in het verleden. Hij wilt namelijk niet graag gezien worden als iemand die zijn eigen zakken aan het promoten is. Hij heeft deze keuze gemaakt, naar eigen zeggen, in het belang van de toekomst van litecoin als betaalsysteem. Of dit geloofwaardig is, daar zijn de meningen over verdeeld. Voor wat ik heb kunnen waarnemen en horen van en over Charlie, geloof ik dit ook wel. In interviews heeft hij aangegeven dat hij vooral bitcoins in bezit heeft en hij probeert zoveel als mogelijk bij litecoin acceptanten te betalen met litecoin. Charlie is als oprichter altijd nauw betrokken gebleven bij de Litecoin Foundation. Deze stichting richt zich op de ontwikkeling, promotie, adoptie en de verdere toekomst van litecoin.
Litecoin bestaat inmiddels langer dan 10 jaar
My vision is people would use Litecoin every day to buy things. It would just be the payment method of choice.
Charlie Lee, oprichter Litecoin
Verschil Litecoin vs Bitcoin
Litecoin is in 2011 gestart als fork van de bitcoin code. Litecoin is dus een kopie van bitcoin, maar met net iets andere specificaties. Zo heeft litecoin een grotere hoeveelheid munten en is de snelheid waarmee nieuwe litecoins gedolven worden, het mining-proces, 4x zo snel als bij bitcoin. Litecoin heeft een maximale supply van 84 miljoen munten. Dat is 4x zo veel als de maximale supply van Bitcoin.

De privacy van contant geld
Mimblewimble is de laatste grote update geweest voor litecoin. Er was langer dan 2 jaar aan deze update gewerkt om de privacy van gebruikers te verbeteren. De blockchain van litecoin is openbaar, net als dat bij bitcoin het geval is. Dit betekend dat elke transactie terug te leiden is naar de eigenaar van de munt(en). Bij het doen van een aankoop bij een winkel met litecoin, kan dus herleid worden hoeveel litecoins de koper in bezit heeft. Met deze netwerk upgrade hoeft dit niet langer het geval te zijn. In de diverse litecoin wallets komt binnenkort een geweldige privacy optie. Als deze optie staat ingeschakeld kan het bezit van de betaler (en de volledige transactiegeschiedenis) niet worden herleid. Betalen met litecoin gaat dan dus heel erg lijken op betalen met contant geld.
De tijd zal het moeten leren of dit nieuwe systeem een omslagpunt zal zijn voor litecoin. Litecoin loopt in verhouding tot bitcoin qua koersstijging (en adoptie), nog ver achter.
Conclusie?
Ik ben zeer te spreken over het litecoin project. Er is in al die jaren goed doorontwikkeld en de rekenkracht is in het verleden altijd hoog genoeg geweest om het netwerk veilig te houden voor aanvallen. Het is misschien één van de ‘saaiste projecten’ in de cryptowereld, maar tegelijkertijd één van de meest solide. Van hype is totaal niet te spreken bij litecoin. Het nu de taak aan de community, de ontwikkelaars en de gebruikers om de toekomst veilig te stellen van litecoin (als betaalmiddel en store o value). Ik verwacht dat litecoin, met de toegevoegde privacy features, een goede kans van slagen heeft als (decentraal) betaalmiddel van de toekomst.
Waar kan je Litecoin (LTC) kopen?
Litecoin is een populaire munt en wordt op vrijwel alle cryptobeurzen en brokers aangeboden. In mijn blogpost “Waar kan ik Bitcoin en andere crypto kopen?” bespreek ik verschillende Nederlandse en internationale aanbieders van cryptovaluta.